Sofia Matteoni bloggade från GLOBEN!

Hej, jag heter Sofia Matteoni och har fått äran att blogga från Globen Horse Show och ponnyküren!

Det har varit fullt upp de här dagarna men här får ni äntligen en liten närmare "titt" på vad vi gör dagarna innan, själva tävlingsdagen och hur det går till bakom kulisserna.

 

Torsdag - Vi åker till Globen.

 

Så var det äntligen dags, snart ska färden mot Globen börja. Efter nästintill ett års förberedelse, med alla kvalomgångar, träningar och till sist det stora kvalet i Nordhalland så ska 4 ponnyekipage inta Globens arena.

Vi som har tagit oss hit i år är:

Amanda Svanberg / Jarno RP

Marina Mattsson / B Capriole

Sofia Matteoni / Fighter

Amalie Egholm-Hebsgaard / Extrem

Efter att jag hade tränat för Cilla på morgonen, packade vi in alla grejer + en väldigt laddad ponny i lastbilen och började bege oss mot Globen och årets Stockholm Horse Show.

Efter 30 minuters bilfärd var vi framme och installerade Fighter i sin box och piffade till det lite utanför så det skulle se lite fint ut. Så här blev resultatet:

 

 

Passar på att göra lite reklam för min sponsor Mias RS ;)

Senare tog jag och Fighter en liten kvällsprommis och spanade in omgivningen, sen var det läggdags! Morgondagen börjar redan 6.00 med träning på stora arenan så det blev till att sova tidigt.

 

Fredag - In på arenan

 

Min och Olivias(Olivia var med och agerade hästskötare till Fighter) klocka ringde redan 4.15, och jag skuttade förvånansvärt piggt upp ur sängen för att sedan få väcka Olivia med lite våld ;)

Pirrigt! Nu var det dags att för första gången för Fighter och de andra ponnyerna att gå in på Globen arenan. Det är verkligen häftigt där inne!

 

 

Fighter var på ett strålande humör och intog arenan som en kung som skulle erövra världen. Han var fin att rida och inte alls spänd på omgivningen, jag tror inte att det var någon av ponnyerna som var särskilt tittiga vilket var mycket skönt!

Einar, min tränare, hjälpte mig att genomföra ett lösgörande och fint ridpass med Fighter bland dressyrens världsstjärnor. Tänk va häftigt att träna samtidigt som Anky, Tinne, Patrik Kittel och massa andra! Det är ju bara helt galet coolt!

Direkt efter träningen var det dags för veterinärbesiktning. Extrem var först ut och såg fin ut, likaså Fighter, Jarno och Capriole.

 

 

Sedan var det dags för lottning för morgonens startordning, Amalie drog först och drog en 2a, sen var det jag och jag lyckades såklart dra 1, den första tanken som slog mig var: jaha då blir det andra gången för mig att starta först i Globen... menmen vad ska man göra ;) Marina drog 3an och Amanda 4an.

Nu var det bara att njuta av dagen och se på förmiddagens dressyr som bestod av 5-6 åringar och Clinicen för Edward Gal.

Många fina unghästar visades och den som belönades med högst poäng var danskan Nanna Merrald, jag och Marina red Nordiska Mästerskapen och EM 2008 på ponny samtidigt som henne. Hon hade en mycket fin ponny vid namn Centrum!

Det var häftigt väldigt att se när Edward hjälpte ryttarna för man såg verkligen skillnad på hästarna! Min tränare Cilla red sin fina Pay Back på clinicen och han såg riktigt fin ut! Jätte kul att se!

Senare gick jag och Olivia ner i stallet för att fixa allt iordning för morgondagens start. Nu skulle musikens volym ställas in! När allt var putsat, ponnyn fixad och musiken inställd försvann vi upp på rummet för att ladda!

 

Lördag - Den stora dagen!

 

YES! Äntligen tävlingsdags och jag skulle för tredje gången få tävla i Globen! Fighter var lite sömnig när jag och Olivia kom ner i stallet men piggnade genast till när jag började med flätorna. Ponnyn påklädd, barnet påklätt och dagens framridning avstämd med Cilla. Då var det dags att sitta upp och börja förbereda min ritt. Fighter var lite morgontrött på framridningen men ändå fin. De ropar ut på framridningen att Sofia Matteoni ska hålla sig beredd och jag går bort till draperiet som skiljer på arenan och framridningen, nu är det min tur att inta Globen arenan och jag får ett sista råd från Cilla innan jag beger mig ut i manegen. Fighter spände till något när vi galopperade runt banan men jag försökte få honom att tänka på annat men det är ju lättare sagt än gjort med en ponny som sprudlar av energi ;)

När jag hade ridit klart gick det som en lättnad genom mig, vi hade genomfört ett program utan större missar. Publiken jublade och man såg blixtar från kameror överallt! Och jag hade som de tidigare åren en fantastisk hejarklack! I år hade dom bokstäver som formade Sofia och Fighter. Tack!

Jag var nöjd med min och Fighters insats och det var det bästa jag kunde göra av dagens form. Vi belönades med 69,95 % men med ganska ojämna domarsiffror. När jag var klar tog mamma över Fighter och jag gick och ställde mig vid Cilla för att se de andras ritter. Amalie red ett fint program med plus för galopprogrammet som var mycket fint! Hon fick 70,75 %. Därefter var det Amandas tur, hon red ett fint program på sin sagolika hingst! Han är ju bara helt otroligt vacker! De fick 68% Nu var det bara Marina kvar och nervositeten steg, hur skulle resultat listan bli! Även hon genomförde ett fint program men på en lite spänd Capriole som inte gillade den nedre delen av banan. Hon fick 69,4%. Nu var det klart!

 

 

Prisutdelning!

Fighter verkligen älskar prisutdelningar! Men det kan man ju verkligen inte se när vi står still och alla tilldelas sina priser, då liknar han mer än kossa än en häst ;) men sen när det var dags för ärevarv blev det fart på de små benen och han visade upp en fantastisk trav! Då är han verkligen helt underbar att sitta på!

När vi kom ut från ärevarv fick jag och Amalie gå iväg på presskonferens. Då sitter man som i en riktig presskonferens som man ser på tv med t.ex. fotbollsspelare. Vi sitter alltså på ett podie framför fotografer och journalister och svarar på frågor om våra ritter, framtida planer mm.

 

 

Det är ju helt sjukt kul att rida i Globen och jag värderar min vinst där med Joshua förra året som min absolut största merit! Och det blir ju ännu roligare när det är en dröm man haft sen barnsben. Jag brukade säga till min mamma att det va orättvist att jag inte fick rida i Globen, mina kusiner fick ju faktiskt göra det! Två av mina kusiner har tävlat i shettisgaloppen och en av dem var mini Pegasus för några år sedan, så jag är den tredje Matteoni som rider i Globen!

 

 

Nu tackar jag för mig och hoppas ni tyckte mitt inlägg var underhållande, är det något ni undrar över är det bara att slänga in en liten kommentar ;)

 

Kramar från Sofia och Fighter

 

RSS 2.0