Sofie Andersson bloggade från Sösdala!

Hejsan!

Mitt namn är Sofie Andersson, ni som läst bloggen innan vet säkert vem jag är för jag har bloggat här några gånger ;) Jag har tävlat min D-ponny Holliday på de nationella tävlingarna i Sösdala som ligger i Skåne denna helgen. Holly som min ponny kallas har en ganska lång solskenshistoria bakom sig, men jag kan försöka att dra den lite kort bara. Jag och Holly tävlade på fint 2009, och blev bland annat 2:a i SM finalen i Eskilstuna då Holly var 7 år, och jag 12. I början av 2010 fick hon en skada, så hon fick opereras i sina haser. Inne i haserna såg det inte alls bra ut, veterinären trodde inte alls att det skulle kunna bli ridhäst av henne igen, så hon fick åka tillbaka till sina ägare (vi bara lånade henne) och gå lättare arbete med en tjej vid namn Felicia. I februari i år fick vi ett samtal av ägarna att Hollys haser såg jättefina ut, och att de tyckte att vi kunde testa igen. Så i början av mars fick vi hem henne, då var hon inte riden på tre månader. Så vi har bara satt igång henne mjukt och lungt men nu känns hon jättefin!

Tillbaka till själva tävlingen ;) På lördagen var det lokala och regionala tävlingar med klasser från LC-LAP1, och på söndagen var det regionalt och nationellt med klasser från LA-FEI. Tävlingen gick på två paralella banor där kategori B startade med LAP:0. Där tog Elin Mattson hem segern på sin godkända ponnyhingst Monty, de samlade ihop 68,074 % andraplatsen gick till Ebba Kjellberg på Nexis Xandim och de fick 67,259 %. Den andra nationella B-ponny klassen var LA2 och där vann Kajsa Fransson på sin läckra skimmel Faust II på 65,116 %, och 2:a i den klassen kom Jessica Wadst på Pommac, som verkligen lever upp till sitt namn då han är pommacfärgad ;) Jessica samlade ihop 63,411 %. LA2 gick även för de större ponnyerna, där kat C och D var ihopslagna, vann den klassen gjorde Felicia Blomdahl Reuter på det stadiga stoet Amelia, de fick 68,372 %.

I Kategori C så var det faktist en B ponny som regerade, det var ingen mindre än Findus med sin ryttade Klara Svanberg! I FEI´s lagtävlan fick de 70,370 %, tvåa i klassen blev Jennifer Lindvall på fina Prinsen Boji på 67,222 %. I FEI´s mästerskap vann Klara och findus på 69,211 %, strax där efter kom Cornelia Svensson på den vackra Amedijks Rebecca på 68,807 %.
 
Nu till D-ponny klasserna som jag red. Jag hade ganska sena startnummer i båda mina klasser, så jag red första gången 18.30 ;) Jag och pappa åkte själva till tävlingen för att mamma hade varit där hela dagen och dömt. När jag red fram till min första klass som var FEI´s lagtävlan så kändes hon ganska fin, men kanske en aning seg, vilket hon inte alls brukar vara, hon är en ganska het ponny, lite som en splitter ny ferrari ;) När jag hade ridit fram ett tag kom hon igång och kändes riktigt fin. När jag kom in på banan kändes hon väldigt bra, men som vanligt ville hon visa att hon kunde programet själv, så hon förekom mig ofta och blev ganska het. I galoppen så red jag fel (!!!), för jag var så överdrivet koncentrerad på hästen så jag fick en total blackout ;) När jag kom ut från banan så var jag ändå riktigt nöjd med Holly, för det var ju bara andra gången jag red programet efter skadan. Jag blev väldigt glad när jag fick se mitt resultat, 68,98 %, och en ledning. I slutet gick dock Amanda Svnaberg på Ponnyhingsten Jarno om mig, de gjorde en nästan helt perfekt ritt och fick 72,222 % Resultatlistan såg ut såhär:
1:a Amanda Svanberg, Jarno 72,222 %
2:a Sofie Andersson Holliday 68,98%
3:a Emma Jönsson B Capriole 68,241 % 
4:a Amanda Svanberg Lykkes Chester  67,870 %
5:a Lina Jönsson Danny Beau 67,593 % 
6:a Simone Louise Fersner Proud Don Caruso 66,852 %
7:a Sofia Matteoni Top Karetino 66,574
8:a Esther Kaså Joshua 62,204 %

Strax därefter var det dax att rida fram till FEI´s mästerskap, som också var en kvalklass till Stockholm international horseshow i Globen. Jag hade inte alls tänkt att anmäla till denna klass med Holly då hon egentligen inte var klar för den, men så chansade jag och det är jag riktigt glad för :D På framridningen kändes hon fin, lite mer tryck nu än i andra. Inne på banan gick det bra! Hon missuppfattade mig några gånger och tog egna intiativ, som tillexempel att hon nästan gjorde travökning där det skulle vara sluta ;) Men blir bara glad när sånt händer, för hon är så himla ambitiös och arbetsvillig så hon gör det verkligen inte med flit. Det mesta gick riktigt bra i denna klassen, och hon satte nästan alla enkla byten vilket jag var väldigt nöjd över. Jag blev riktigt glad när jag såg mitt resultat, 70,614 % vilket höll mig i ledningen. Det var jättenervöst ända till Sofia Matteoni på Fighter som var sista ryttaren och gjorde en super ritt! Då trodde jag verkligen att jag skulle åka ner, men det gjorde jag inte! Så jag vann klassen och Globenkvalet ! :D såhär såg resultatlistan ut:

1:a Sofie Andersson Holliday 70,614 %
2:a Amanda Svanberg Jarno 70,263 %
3:a Sofia Matteoni Fighter 70.000 %
4:a Simone Louise Fersner Proud Don Caruso 69,386 %
5:a Emma Jönsson B Capriole 68,684 %
6:a Sofia Karlsson Ben 68,158 %
7:a Sofia Matteoni Top Karetino 67,281 %
8:a Ludwig Wilken Mr Magic 67,018 %
8:a Esther Kaså Joshua 67,018 %
 
Stort plus till tävlngsarrangörerna för de ovanligt fina priserna. I vanliga fall så brukar man få så tråkiga saker på ponnytävlingar i Skåne. I FEI´s lagtävlan där jag var 2:a fick jag ett riktigt snyggt regntäcke till hästen. Och i FEI´s mästerskap där jag vann fick jag ett jättesnyggt sammet täcke från jacson med dubbel snurrad kant, boglapp och riktigt snygg flätad svansrem.

Nästa tävling för mig blir Nordiska Baltiska mästerskapen i Middelfart, Danmark, men min andra ponny Puccini 81. De svenska ponnyryttarna som ska rida där är i katgori D (II): Isabella Tovek Magic Golden Boy, Sofie Andersson Puccini 81, Amanda Svanberg Jarno och Mathilde Hannell Chardonnay. I kategori C (I): Klara Svanberg Findus, Miranda Iderfors Widell Poetic Poetry, Alicia Carlsson Paulo Pan och Filippa Börjesson Casio.
 
Ha det så bra!
Kram Sofie

RSS 2.0